Sveti Ilija

Župna Crkva Svetog Ilije Proroka u Svetom Iliji i kurija Župnog dvora

Sveti Ilija
15 minuta

Podijeli: 

Podijeli objavu

/
/
Župna Crkva Svetog Ilije Proroka u Svetom Iliji i kurija Župnog dvora

Župna crkva je sagrađena prije više od 110 godina te se oblikovno nije mijenjala. Izgrađena je u jedinstvenoj, konstruktivnoj cjelini na istom mjestu gdje je bila prethodna gotička građevina.


Izgrađena je u skladnim proporcijlnim dimenzijama s polukružnim svetištem na sjevernoj strani, centralnom jednobrodnom lađom , s dva bočna pomoćna oltara, u formi križa. Centralni, glavni ulaz u građevinu je s južne strane. Oltar je smješten u sjevernoj apsidi i ima 2 bočna, pomoćna oltara, tu je smještena i slika sv.Ilije. Sa sjeverne strane uz sakristiju lociran je toranj – zvonik ukupne visine 35,70 metara.


Građevina se sastoji od prizemnog dijela (parterni prostor za vjernike, parterni prostor svetišta, prostor pomoćnih oltara, dvije sakristije), katnog dijela (glavni kor s orguljama, spremište uz zvonik, gospodski kor), te zvonika. Na glavnom oltaru je slika sv.Ilije. Župna crkva Svetog Ilije Proroka s kurijom župnog dvora, zaštićene su kao kulturno dobro. Župa svetog Ilije  ubraja se među najstarije župe u varaždinskom kraju. Neki povijesni izvori kažu da je 1246. godine već postojala Župa svetog Ilije, tijekom duge povijesti često je mijenjala granice. U srednjem vijeku bila je mnogo veća nego što je danas.

Posjed u Šaulovcu nekad je pripadao obitelji Saloczy de Šaulovec, te je 1653.g. došao u vlasništvo plemićke obitelji Kiš. U 16. stoljeću je na mjestu današnjeg dvorca postojala kurija koju je plemićka obitelj Kiš 1791. godine obnovila, povećala, te pretvorila u dvorac. Krajem 20. stoljeća dvorac i perivoj su preuređeni za potrebe novog vlasnika.

Lokacija

Na ovom putovanju svrati i do...

Spavati i sanjati?

Top preporuke iz Varaždinskih Brega.

Kuca_za_odmor_Zen_Slika_7

Kategorija objekta

3/5
Kuća za odmor “Zen”