Vidovec

Župna crkva sv. Vida i kurija župnog dvora

Vidovec
10 minuta

Podijeli: 

Podijeli objavu

/
/
Župna crkva sv. Vida i kurija župnog dvora

Janko Barela u Kanonskoj vizitaciji iz 1649. godine ističe da se župa Vidovec nalazi na popisu župa i župnika iz 1574.godine.
Iz te vizitacije doznaje se kako su u župnoj crkvi bila tri oltara. Na velikom oltaru posvećenom sv. Vidu nalazilo se svetohranište.S lijeve strane bio je oltar Blažene Djevice Marije a s desne strane sv.Ulricha. Stara je crkva imala sakristiju, zidani kor te visoki zvonik s jednim zvonom. 1820.godine započela je gradnja nove crkve, čiju gradnju su novčano potpomagali Eleonora Patačić, zagrebački župan Donat Lukavszky te Stjepan i Federiko Patačić. 1911. Nabavljene su nove orgulje pneumatskog sustava s jedanaest registara. 1906. crkvu je oslikao talijanski slikar Osvaldo Berti s pomoćnicima Ilijom i Franjom Elie te Franjo Gurissatti. Posljednja velika sanacija crkve započeta je 1990 godine, kada je obnovljen zvonik te izvršena hidroizolacija temelja crkve.1993. godine izbio je požar koji je izazavao veliku štetu na građevini. No, brzo se pristupilo obnovi te su u proljeće, 1998.godine, u vidovečkoj crkvi ponovno zasvirale orgulje koje su darovali vjernici njemačkog grada Holztraubacha. Orgulje su izgrađene 1897. godine u orguljarskoj radinici „Binder&Siemann“, u njemačkom gradu Regensburgu. U crkvi se nalaze i nadgrobne ploče i grobovi Stjepana Patačića i njegove žene Barbare te Federika Patačića i Donata Lukavszkog.
Osim crkve kao najljepšeg i najvrijednijeg kulturno-povijesnog spomenika, preko puta crkve nalazi se župni dvor čija je gradnja započela 1808. godine te je dovršen 1812.godine.

Lokacija

Na ovom putovanju svrati i do...

Spavati i sanjati?

Top preporuke iz Varaždinskih Brega.

No data was found