Gornji Kneginec

Vinogradi

Gornji Kneginec
10 minuta

Podijeli: 

Podijeli objavu

Na privatnim parcelama, uglavnom na Varaždin Bregu nalaze se kultivirane površine zasađene vinogradima. Vinogradi spadaju u Vinogradarsku regiju Zapadna kontinentalna Hrvatska, podregiju Zagorje–Međimurje, vinogorje Varaždin. U podregiji je sortiment vinove loze vrlo dobar, vodeća sorta je graševina. Uvode se visoko kvalitetne sorte: rajnski rizling, chardonay, bijeli pinot, muškat, sauvignon.

Vinogradarsko područje sačuvalo je običaj gradnje zagorskih klijeti. Klijeti su se najprije razvile kao spremište pomoćnog alata u vinogradu ubrzo nakon ukidanja feudalizma. Klijeti su s vremenom poprimile obilježja i klijeti i vikendice sa spremištem alata, vinskim podrumom i prostorom za odmor te su kao takve ostale neizostavni dio kultiviranog pejzaža, a vikend- boravak u njima je i dalje dio načina života okolnih stanovnika.

Na području općine (Varaždin Breg) višestoljetna je tradicija vinogradarstva i vinarstva, a područje je vezano i uz proizvodnju grožđa od kojeg je rađen jedan od prvih domaćih šampanjaca. Podrumarstvo je tradicionalno kvalitetno, a tradicija je još uvijek vrlo živa, postoji više od 70 vinogradarskih parcela. Proizvode se uglavnom bijela vina, dok su crna vina malo zastupljena i rade se uglavnom za vlastitu upotrebu. Bijela vina su cijenjena i redovito nagrađivana na regionalnim izložbama.

Lokacija

Na ovom putovanju svrati i do...

Spavati i sanjati?

Top preporuke iz Varaždinskih Brega.

Kuca_za_odmor_Magdalena_Slika_1

Kategorija objekta

3/5
Kuća za odmor Magdalena