Beretinec

Dvorac Šaulovec

Beretinec
15 minuta

Podijeli: 

Podijeli objavu

/
/
Dvorac Šaulovec

Dvorac Šaulovec nalazi se na brežuljku oko osam kilometara jugozapadno od Varaždina. 1283. godine vlastelin Saul, sin Budimira, prodao je imanje Črešnjevo u čijoj je blizini Šaulovec. Vjerojatno je po tom Saulu imanje i dobilo ime, a tako se i nazvala obitelj Saloczy, Saloczy de Šaulovec te je 1653. godine došao u vlasništvo plemićke obitelji Kiss.
U 16. stoljeću je na mjestu današnjeg dvorca postojala kurija koju je obitelj Kiss 1791. godine obnovila, povećala te pretvorila u dvorac. Historicistički izgled dobiva 1902. godine, a 1970. godine kompleks je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture.
Krajem 20. stoljeća dvorac i perivoj su preuređeni za potrebe novog vlasnika. Perivoj je nastao krajem 19. stoljeća, dok je vrt ispred dvorca formiran početkom 20. stoljeća. Dvorac je u vlasništvu Županije te se planira kompletna obnova. Posebna vrijednost dvorca je dio očuvanog inventara koji zajedno s dvorcem predstavlja vrijedan prikaz života srednjeg plemstva varaždinskog kraja na prijelazu XIX. u XX. stoljeće.
Uz Šaulovec se nalazi Črešnjevo, za koje postoje zapisi da je već 1287. Godine imalo zidanu kapelu oko koje je bilo groblje. Šaulovec i Črešnjevo se u dokumentima uvijek spominju zajedno jer su bili jedinstven posjed.

Ako krenete iz Varaždina prema Beretincu i želite posjetiti Dvorac Šaulovec, možete krenuti prema jugu prema cesti D20, koja vodi prema Koprivnici. Nakon otprilike 7 km skrenite desno prema Beretincu i slijedite putokaze do dvorca. Vožnja bi trebala trajati oko 15 minuta, ovisno o prometu.

Kada stignete u Beretinec, pratite putokaze prema Dvorcu Šaulovec. Dvorac se nalazi u blizini centra Beretinca, tako da bi trebao biti lako dostupan. Parkiralište je dostupno u blizini dvorca.

Dvorac Šaulovec izgrađen je u 18. stoljeću i smatra se jednim od najljepših baroknih dvoraca u Hrvatskoj. Nekadašnje sjedište plemićke obitelji Šaulovec danas je preuređeno u muzej posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima. Unutar dvorca možete razgledati prekrasne sobe uređene u baroknom stilu, galeriju portreta hrvatskih glazbenika te bogatu zbirku glazbenih instrumenata.

Posjet Dvorcu Šaulovec idealan je za ljubitelje povijesti, umjetnosti i glazbe te se preporučuje svima koji posjećuju regiju.

Posjed u Šaulovcu nekad je pripadao obitelji Saloczy de Šaulovec, te je 1653.g. došao u vlasništvo plemićke obitelji Kiš. U 16. stoljeću je na mjestu današnjeg dvorca postojala kurija koju je plemićka obitelj Kiš 1791. godine obnovila, povećala, te pretvorila u dvorac. Krajem 20. stoljeća dvorac i perivoj su preuređeni za potrebe novog vlasnika.

Lokacija

Na ovom putovanju svrati i do...

Spavati i sanjati?

Top preporuke iz Varaždinskih Brega.

Kuća za odmor Hedona home (3)

Kategorija objekta

3/5
Kuća za odmor Hedona home