Gornji Kneginec

Bauerov bunar

Gornji Kneginec
10 minuta

Podijeli: 

Podijeli objavu

/
/
Bauerov bunar

Bauerov bunar iz 1784. godine u naselju Banjščina, Bauerbreg. Upisan je u Registar kulturnih dobara RH kao nepokretno pojedinačno dobro s oznakom Z- 442. Gradila ga je talijanska obitelj Zirzon za vojne potrebe, a po nalogu cara Josipa II. Bunarska kućica je drvene konstrukcije s krovićem pokrivenim biber crijepom. Dubina bunara je 137 m, visina vodenog stupa je 80 m, temperatura vode zimi i ljeti 13C, a voda je pitka. Bunar ima interpretacijsku ploču.
Znamenite osobe i događaji u Knegincu…
Poznata spisateljica za djecu provela je velik dio djetinjstva u kući i imanju na Haliću, o čemu piše u svojim autobiografskim zapisima.
U Arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pronađena je izgubljena pripovijetka Ivane Brlić-Mažuranić pod naslovom “Jaga-baba na Haliču” te se može zaključiti da je priča vjerojatno i nastala na Haliću.
Na Varaždin Bregu su krajem 19. i u prvoj polovici 20 stolj. redovito ili povremeno boravili te sudjelovali na zabavama:
Franjo Marković, akademik, filozof, pjesnik, zaljubljenik u Varaždin Breg
Rudolf Valdec, kipar, imao je klijet na Varaždinbregu u kojoj su se zabavljali brojni umjetnici (npr. Bela Czikos, jedan od osnivača ALU u Zagrebu i pokretač Moderne u hrvatskoj likovnoj umjetnosti; Mila Wood, prva školovana hrvatska kiparica, prva žena autorica spomeničke plastike)
gosti na Varaždinbregu: Milka Trnina i Marija Ružička-Strozzi, primadona Anka Horvat, te Maja Strozzi, holivudska diva Hedy Lamarr i niz drugih.

Na Varaždin Bregu se zabavljala tadašnja elita, a žene su u tim vinogradarskim zabavama kod građanskog i plemićkog sloja imale donekle ravnopravan položaj.

Lokacija

Na ovom putovanju svrati i do...

Spavati i sanjati?

Top preporuke iz Varaždinskih Brega.

photo_2023-09-18 19.17.42

Kategorija objekta

3/5
Kuća za odmor Uphill Paradise