/
/
Posađen klon “Andrijine lipe” ispred župne crkve u Knegincu

Posađen klon “Andrijine lipe” ispred župne crkve u Knegincu

Andrijina lipa u Gornjem Knegincu, spomenik je parkovne arhitekture kao pojedinačno stablo. Tijekom 2022. godine, djelatnici Hrvatskog šumarskog instituta prikupili su vegetativne izbojke (tzv. plemke) sa stabla Andrijine lipe. Cijepljenjem plemki na već pripremljene podloge, dobilo se stablo jednakih genetskih obilježja kao i matično stablo s kojeg su plemke i prikupljene, a čime će se geni „Andrijine lipe“ sačuvati i za generacije koje dolaze.

Andrijina lipa u Gornjem Knegincu, spomenik je parkovne arhitekture kao pojedinačno stablo.
Tijekom 2022. godine, djelatnici Hrvatskog šumarskog instituta prikupili su vegetativne izbojke (tzv. plemke) sa stabla Andrijine lipe. Cijepljenjem plemki na već pripremljene podloge, dobilo se stablo jednakih genetskih obilježja kao i matično stablo s kojeg su plemke i prikupljene, a čime će se geni „Andrijine lipe“ sačuvati i za generacije koje dolaze.

Mnogobrojna stabla potekla iz gena „Andrijine lipe“, posađena su i u vrtovima lokalnog stanovništva, čime je lokalna zajednica iskazala važnost ovom povijesnom, statusnom simbolu, koji predstavlja i svojevrstan turistički potencijal.

 

[Ivan Mauricije (Mavro) pl. Končić (1751.-1812.). Rođen je 14. travnja 1751. godine u mjestu Marinci, župa Mihovljan u Hrvatskom Zagorju, u obitelji Ivana i Ane r. pl. Večković. Stupio je u red sv. Pavla hrvatske provincije i kao retor položio je 22. listopada 1773. godine redovničke zavjete. U varaždinskome samostanu vršio je službu propovjednika. Ukinućem pavlinskoga reda, 1786. godine, kao bivši pavlin (ex-paulin), započeo je s radom na župi. Biskup Vrhovac imenovao ga je 19. rujna 1789. godine prvim župnikom novouspostavljene župe Sv. Marije Magdalene u Knegincu. Do konca svoga života vršio je tu službu te je 17. rujna 1812. godine u Knegincu i umro te pokopan kod malih vrata na ljevoj strani župne crkve, djelu crkvenog trijema].

Podijeli ovu novost:

Podijeli objavu

Moglo bi vas zanimati...

Doživljaj i preobražaj

Pogledaj ostale doživljaje i preobražaje i proživi Varaždinske brege.