/
/
Danas, 22. ožujka je Svjetski dan voda

Danas, 22. ožujka je Svjetski dan voda

Svjetski dan voda, koji svake godine obilježavamo 22. ožujka, a koji je pokrenut na inicijativu Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) u Rio De Janeiru 1992.godine, želi skrenuti pozornost svijeta na važnost voda te upravljanje i održavanje vodnih resursa.

Ovo je prilika i za promicanje održivog korištenja vodnih resursa u turizmu i podizanje svijesti o važnosti vode za turističke destinacije širom svijeta. Upravo turizam može biti platforma za isticanje važnosti vodnih resursa.
Vodene površine na području općine Gornji Kneginec čine rijeka Plitvica (3,4 km toka kroz općinu), potoci Piškornica, Mozdernjak i Blizna, ribnjaci podno Varaždin Brega i bajeri u Turčinu, kojima gospodari ŠRD „Ostriž“.Sjeverni dio Općine nalazi se na rubu Varaždinskog vodonosnika. Na području Općine Gornji Kneginec nalazi se 15 bunara od kojih je najupečatljiviji bunar cara Josipa II. na Banjščini iz 1784. godine.

Na području Općine Sveti Ilija od značajnijih i većih vodotoka nalaze se rijeka Bednja i potok Piškornica koji teče sjevernim rubom Općine. Najduži potok na području Općine je potok Beletinec. U potok Beletinec utječe Krušljevec i kanal Bužanić. Na području Općine postoji više manjih ribnjaka od kojih su najznačajniji oni u naselju Beletinec, kojima gospodari ŠRK „Keder“ Beletinec.

Najznačajniji vodotok na području Općine Beretinec je potok Piškornica koja teče središnjim dijelom Općine. Potok Piškornica vodeni je ekosustav koji čine dolina potoka u gornjem toku, vegetacijski pojas i vlažne livade.
Kupanje, veslanje, jedrenje, ronjenje, aktivnosti su koje nas dovode u situaciju emotivne povezanosti i oduševljenja. Voda uklanja negativnu energiju, stres. Izaziva emocije kao što su prilagodljivost, obožavanje i divljenje, njegovanje, ljubav, intuiciju, suosjećanje, uživanje. Voda je iskustvo, doživljaj, osjećaj. Učinimo sve kako bi očuvali ovaj vrijedan resurs!

Na fotografiji bunar cara Josipa II. na Banjščini iz 1784. godine

Podijeli ovu novost:

Podijeli objavu

Moglo bi vas zanimati...

Doživljaj i preobražaj

Pogledaj ostale doživljaje i preobražaje i proživi Varaždinske brege.