/
Gornji Kneginec

Gornji Kneginec

Dobrodošli u Gornji Kneginec, slikoviti gradić koji kombinira bogatu povijest, prirodnu ljepotu i moderni razvoj.

Zanimljivost

Općina Gornji Kneginec, nalazi se u središnjem dijelu Varaždinske županije, te se predstavlja kao „ južna vrata grada Varaždina“.
Ovaj se kraj nalazi na najvažnijem hrvatskom, transverzalnom prometnom, smjeru, koji povezuje široko panonsko područje sa sjevernim Jadranom te je žila kucavica ukupnog razvoja Hrvatske.
Prvi je naziv mjesta Khene, zapisan u povelji Andrije II. iz 1209. godine, kojom je je Andrija II. podijelio Varaždinu (Warasd) povlastice slobodnoga grada i odredio je granicu gradskoga posjeda.
Prilikom gradnje nove autoceste Zagreb – Varaždin, u blizini Kneginca je otkriveno staro naselje na kojem je arheološkim iskapanjima utvrđen kontinuitet života u trajanju duljem od 6500 godina. Tu su ljudi kontinuirano živjeli kroz sva kasnija razdoblja povijesti čovječanstva, a također i u rimsko doba pa sve do kasnoga srednjega vijeka.
Ovaj je kraj svjedok duge vinogradarske povijesti, gospodskih i gradskih vinogradarskih kurija nanizanih Varaždin Bregom. Njihova se ljepota najbolje može doživjeti, uđete li u ta lijepa zdanja, u podrume sa starim prešama i ponekim zanimljivim zapisom. Kada kušate kapljicu rujnoga vina, veselo ćete uskliknuti: “Živjeli!”

Otkrij neotkriveno

Istraži predivne znamenitosti koje okružuju Varaždinske brege.

Spavati i sanjati?

Top preporuke smještajnih objekata iz Varaždinskih Brega.

Kuca_za_odmor_Dedino_ognjiste_Slika_9
Kuća za odmor “Dedino ognjište”